LA PERA UN TRESOR DE LA TARDOR

24 Oct La pera un tresor de tardor



Coneguda des de temps immemorial, la pera (Pyrus communis) va tenir el seu origen en l’oest asiàtic i va ser conreada per egipcis, grecs i romans. Hi ha restes arqueològiques del tercer mil·lenni A.C. que així ho testifiquen.

La forma, el color i la textura de la seva pell i la seva carn diferencien els tipus de peres, trobant desenes de varietats: Erculina, Conference, Blanquilla, Magallona, ​​llimonera,

La pera aporta minerals i oligoelements (coure, magnesi, manganès, iode i sobretot potassi), vitamines i enzims, és un aliment molt ric en aigua (més del 85%), la seva gran aportació en fibra la situa entre els més alts de la resta de les fruites. La pera és rica en vitamina C, vitamines del complex B (tiamina, riboflavina, niacina i àcid fòlic), conté una mica de vitamina A i petites quantitats de vitamina E i K. En la seva composició trobem també els tanins, que tenen una acció astringent i anti inflamatòria.

A la Xina, la pera i també el peralt, és un símbol de longevitat, alhora que la subtilitat de les seves flors suggereix la fragilitat.

La medicina tradicional xinesa es regeix per la teoria dels cinc elements, atribueix a cada element un òrgan i una víscera, un color, una emoció, un gust, una estació de l’any, un grup d’aliments per tonificar els òrgans i un moviment energètic.

La pera és la fruita de l’element metall o sigui de la tardor, és de color blanc i té una semblança anatòmica al lòbul pulmonar, Si visualitzem un tall axial d’una pera, observarem que entre les seves fibres queden petits espais plens d’aire que ens recorden els alvèols pulmonars.

En la medicina xinesa la pera te naturalesa refrescant i nutritiva, produeix fluids i elimina la mucositat, és útil per al tractament dels pulmons i l’intestí gruixut i ens ajuda a regular l’estat d’ànim, en els moments de tristesa dels dies grisos de tardor.



Beneficis de la pera

  1. Les virtuts de la pera poden enumerar dient que és un aliment diürètic, uricolític (dissol l’àcid úric), depuratiu, laxant, remineralitzant, estomàtic, astringent i sedant.
  2. Pel seu baix contingut en hidrats de carboni i en sodi resulta recomanable per a diabètics, hipertensos i per als que hagin patit malalties cardíaques.
  3. De gran valor en casos de reumatisme, gota, artritis, estrès, anèmia, diarrea, obesitat i hipertensió arterial.
  4. La pera és de fàcil i ràpida digestió quan està tendra i madura.
  5. Els que tinguin un aparell digestiu una mica delicat, poden prendre-la cuita. Perd així, però, gran part del contingut vitamínic, encara que no els minerals i hidrats de carboni.
  6. La pera exerceix una suau acció astringent i evita la putrefacció i flatulències intestinals, típiques per exemple de la colitis.
  7. La pera afavoreix a més l’eliminació d’àcid úric a través de l’orina.
  8. Té efecte alcalinitzant de la sang, el que la fa indicada en dietes depuratives, contribuint a neutralitzar l’excés de residus tòxics propis d’una dieta rica en productes d’origen animal.
  9. Per contenir vitamines B1, B2 i Niacina o B12, totes del Complex B, que regulen el sistema nerviós i l’aparell digestiu; fortifiquen el múscul cardíac, i són essencials per al creixement.


Fuente: Shiatsu Institut Barcelona

Comentarios